Afacerere cu Clatite Americane: O Idee Profitabila

Clatitele americane sau pancake-urile, au devenit rapid un fenomen in industria fast-food-ului; odata cu aceasta crestere a interesului au aparut si noi tehnologii si arome deosebite. Spre deosebire de clatitele traditionale, aceste delicii pufoase sunt pregatite cu usurinta si servite alaturi de o varietate de topping-uri delicioase.

Afacere clatite idee de afacere
Afacere clatite idee de afacere

Mai jos o sa va prezentam care ar fi pasii pentru deschiderea, promovarea si scalarea acestui tip de afacere:

1. Analiza pietei:
Pentru a demara o afacere cu clatite, este crucial sa intelegi in detaliu piata pentru a identifica oportunitatile si a evalua cererea consumatorilor. Iata cativa pasi pentru a te ghida in acest proces:

 • Analiza pietei actuale: Cerceteaza piata actuala a vanzarii de clatite, inclusiv dimensiunea, tendintele de crestere si previziunile, pentru a avea o vedere de ansamblu si potentialul industriei.
 • Identificarea competitorilor: Identifica principalii tai competitori, cota lor de piata, strategiile de preturi si ofertele de produse pentru a determina cum poti diferentia afacerea ta fata de concurenta
 • Analiza publicului tinta: Evalueaza publicul tinta, inclusiv demografic, varsta, venitul, preferintele si obiceiurile alimentare, pentru a crea strategii de marketing focusate si un meniu care sa le atraga.
 • Examinarea factorilor de risc din lantul de aprovizionare: Analizeaza factorii din lantul de aprovizionare, cum ar fi disponibilitatea si costul ingredientelor, furnizorii de echipamente si canalele de distributie, pentru a asigura o operatiune fluenta si eficienta din punct de vedere al costurilor. Firma noastra – Pancake Corner va sta la o dispozitie cu o solutie completa: echipamente oferit gratuit, tot ce trebuie sa faci este sa achizitionezi doar materia prima, pe care o poti achizitiona tot de la noi. De asemenea cu ajutorul tehnologiei putem monitoriza tot timpul valorile si consumul pentru a putea livra intr-un timp foarte scurt. De partea de service si mentenanta tot noi ne ocupam.
 • Impactul asupra mediului incojurator: Evalueaza impactul asupra mediului, inclusiv standardele de siguranta alimentara, autorizatiile necesare si reglementarile de sanatate publica si sanitar veterinara, colectarea selectiva si autorizata a deseurilor rezultate in urma procesului de productie, ambalaje etc pentru a asigura conformitatea si a evita problemele legale.

2. Planul de afaceri care te conduce catre succes:

Lansarea unei afaceri ce are la baza comercializarea clatitelor necesita o planificare atenta si o viziune clara asupra obiectivelor tale. Un plan de afaceri solid este cheia succesului si pentru obtinerea finantarii, intelegerea pietei si ghidarea procesului tau decizional. Iata cateva puncte esentiale de inclus in planul tau de afaceri:

 • Rezumatul afacerii: Un scurt rezumat al conceptului tau de afacere, misiune, viziune, valori si informatii de baza cum ar fi locatia (hotel, restaurant, cafenea, food truck, catering, etc.).
 • Analiza pietei: Cerceteaza industria alimentara locala (HoReCa), identifica publicul tau tinta, intelege comportamentul clientilor si analizeaza concurenta pentru a te pozitiona cat mai bine
 • Meniul si gama de produse: Diferentiaza ofertele tale, inclusiv retetele unice sau produsele speciale care sa-ti diferentieze afacerea.
 • Strategie de marketing: Detaliaza modul in care planuiesti sa atragi si sa mentii clientii, inclusiv activitati promotionale, branding si tactici de vanzare.
 • Plan operational: Descrie operatiunile de zi cu zi, inclusiv furnizarea ingredientelor si materiei prime, fluxul de lucru in bucatarie, resursa umana si necesitatile de echipamente.
 • Proiectii financiare: Ofera o estimare a costurilor de pornire, veniturile proiectate, cheltuielilor si rentabilitatii pe primii 3-5 ani de operare.
 • Cerinte de finantare: Daca esti in cautarea de investitii, specifica suma de finantare necesara si modul in care va fi folosita pentru a incepe si dezvolta afacerea.

Cu Pancake Corner obtineti un real avantaj in majoritatea punctelpr din planul de afaceri.

3. Branding: Dezvoltarea unui brand – secretul din spatele unei afaceri de succes:

Crearea unei brand de clatite nu este doar despre gust si experienta de servire ci este despre a crea o poveste completa. Brandul tau ar trebui sa rezoneze cu persoanele care sunt in cautarea unor optiuni delicioase si usor de pregatit. Iata cateva sfaturi de branding:

 • Povestea brandului (Storytelling): Creeaza o poveste captivanta care descrie originalitatea, inspirația și valorile din spatele marcii tale de clatite. Daca ai nevoie de un pachet complet de identitate vizuala iti recomandam sa apelezi la firme spcializate cum ar fi agentia Plum Media.
 • Varietate de produse: Ofera o gama de produse care sa se adreseze diferitelor nevoi dietetice si preferinte de gust
 • Designul ambalajului: Foloseste ambalaje care sa fie atragatoare din punct de vedere vizual, usor de inteles si care sa reflecte calitatea si simplitatea produsului tau. Pentru servicii de branding si design grafic iti recomandam sa apelezi la firme specializate
 • Strategie de marketing: Interactioneaza cu publicul tau printr-o varietate de tactici, cum ar fi demonstratii culinare, partajarea retetelor pe retelele de socializare si parteneriate cu bloggeri/vloggeri culinari. Recomandam campanii complete de marketing si promovare online

4. Legal: Autorizatiile necesare pentru o afacere cu clatite:

Inceperea unei afaceri cu clatite necesita nu doar pasiune pentru gatit, ci si o inregistrare oficiala pentru a-ti stabili legal compania. Acest pas crucial va constitui fundatia operatiunilor tale si va asigura ca te conformezi tuturor regulamentelor necesare. Iata cum sa-ti formalizezi inregistrarea afacerii cu clatite, cateva sfaturi utile:

 • Alege o forma de organizare a afacerii: Alege o forma de organizare care sa se potriveasca cel mai bine obiectivelor si nevoilor afacerii tale (SRL, SRL-D, II, inregistrare sau nu in scopuri TVA etc)
 • Inregistrareaza numele afacerii: Inregistreaza numele afacerii tale la Registrul Comertului ONRC, asigurandu-te ca numele este unic si nu este deja folosit.
 • Aplicarea pentru obtinerea autorizatiilor necesare functionarii: Obtine autorizatiile si licentele necesare, infiintarea punctului de lucru la Registrul Comertului (ONRC), autorizatii de la DSP, DSV, ISU, alte institutii, autorizatia de mediu, autorizatii de functionale de la municipalitate (primarie), autorizatii pentru comercializarea bauturilor alcoolice si tutunului, autorizatii pentru semnalistica (banere, reclame luminoase, semne de orientare etc) acestea sunt doar cateva autorizatii necesare, in functie de tipul de activitate (locatie fixa, locatie mobila etc este nevoie si de alte autorizatii), recomandam sa luati consultanta de la o firma specializata.
 • Resurse umane: daca ai nevoie de resurse umane suplimentare de obicei firma catre care se externalizeaza contabilitatea (daca ea nu este internalizata) au si un departament care se pot ocupa de resursele umane (contracte de munca, declaratii, recomandari pentru medicina si protectia muncii, certificari si acreditari etc).

5. Financiar: Asigura finantarea afacerii si deschide un cont bancar:

Deschiderea unui cont bancar pentru persoane juridice (de afaceri) si asigurarea finantarii companiei sunt pasi critici in stabilirea unei baze financiare solide pentru afacerea ta de comercializare a clatitelor. Nu numai ca un cont dedicat te va ajuta sa-ti gestionezi partea financiara eficient, dar obtinerea finantarii potrivite poate furniza capitalul necesar pentru a acoperi costurile initiale si a mentine fluxul de numerar (cash flow). Urmeaza pasii de mai jos pentru a-ti stabili baza financiara:

 • Alege banca potrivita: Cauta si selecteaza o banca care ofera servicii adaptate intreprinderilor mici (IMM, start up), cum ar fi comisioane reduse sau chiar gratuite, servicii bancare online si servicii dedicate comerciantilor (case de marcat, POS-uri, semnaturi electronice, sistem de facturare si gestiune etc)
 • Strange documentele necesare: aduna documentele de identificare personale si pentru firma pentru a-ti deschide contul bancar, de multe ori aceasta actiune se poate face in functie de caz si direct online.
 • Intelege nevoile tale de finantare: Stabileste de cat capital ai nevoie pentru a începe si a opera afacerea ta până devine profitabila.
 • Analizeaza optiunile de finantare: Ia in considerare diverse surse de finantare, cum ar fi împrumuturile pentru întreprinderi mici, liniile de credit, investitorii si business angel, fonduri europene, capital de lucru, granturi, ajutoare de stat si finantari nationale, finantarea colectiva sau economiile personale.
 • Pregateste un plan de afaceri solid: Un plan de afaceri detaliat este esential atunci când aplici pentru împrumuturi sau faci prezentari investitorilor, deoarece demonstreaza viabilitatea afacerii tale, la punctul 2 am dezbatut pe larg cum poate fi facut acest lucru.
 • Ia în considerare procesarea platilor: Configureaza solutii moderne de procesare a platilor care sa se adreseze preferintelor clientilor tai, asigurand tranzactii fara probleme (Card, Telefon, smart watch, online prin intermediul unei platforme electronice etc)

6. Preturile: Stabileste Preturile pentru produsele si serviciile tale:

Stabilirea preturilor corecte pentru serviciile si produsele tale este cruciala pentru atragerea clientilor si asigurarea unei afaceri profitabile. Ia în considerare costul ingredientelor, timpul si munca, precum si preturile/costurile altor afaceri concurente atunci cand determini tarifele tale. Iata cativa pasi importanti pentru a te ajuta sa stabilesti preturi competitive si corecte:

 • Calculeaza costul ingredientelor per clatita si adauga o marja pentru a acoperi costurile generale si marginile de profit dorite.
 • Studiaza preturile concurentilor pentru a te asigura ca tarifele tale sunt în concordanta cu piata, dar ofera experiente de cumparare si service unice pentru a te diferentia
 • Ia în considerare ofertele de pret de tip pachet (Combo), cum ar fi pretul de baza pentru clatite si adaosurile premium sau combo-uri la un cost suplimentar (2+1 clatite, 2 + 1 sosuri, 2 clatite + 1 bautura gratis etc)
 • Introdu niveluri de pret pentru diferite dimensiuni sau grad de personalizare (numar de sosuri etc) de clatite pentru a satisface sensibilitatile la preturi variate.
 • Testeaza preturile cu o audienta limitata sau în timpul unei perioade de lansare usoara pentru a aduna feedback si a ajusta în consecinta.
 • Nu uita sa iei în considerare oferte speciale sau reduceri pentru grupuri mari, evenimente sau promotii pentru a atrage mai multi clienti.

7. Echipamentele si materia prima – garantia succesului:

Lansarea unei afaceri ce comercializeaza clatite necesita selectarea atenta a echipamentelor si a materialelor pentru a asigura o logistica fara probleme si rezultate finale delicioase si avantajoase ca si cost de productie. Echipamentele potrivite te vor ajuta sa creezi o varietate de tipuri de clatite pentru a satisface toate dorintele clientilor tai. Iata de ce ai nevoie pentru a începe:

 • Echipament de gatit complet automat de la Pancake Corner, comanda clatitelor se face fara atingere (touchless)
 • Amestec pentru Clatite: Pancake Corner iti furnizeaza direct acest amestec, de asemenea exista un control electronic privind consumul si numarul de clatite.
 • Dozator pentru topinguri: Pentru servirea topingurilor Pancake Corner va pune la dispozitie acest echipament impreuna cu un dozator de unt
 • Echipamente de servire a clatitelor
 • Adaosuri: in functie de ce strategia fiecaruia fructe proaspete, ciocolata, nuci, frisca, etc., pentru a oferi o varietate de optiuni.
 • Farfurii, tacamuri si servetele: Recomandam sa le branduiti pentru o experienta completa de cumparare si servire
 • Recipiente de depozitare: Pentru a mentine ingredientele in conditii optime
 • Materiale de curatare: Pentru a mentine o zona de gatit si servire igienica.

8. Marketing: Incepeti promovarea serviciilor si produselor tale:

Lansarea unei afaceri de succes ce comercializeaza clatite necesita nu numai retete minunate, ci si o strategie solida de marketing pentru a atrage clienti. Iata un ghid pentru a te ajuta sa raspândesti vestea despre ofertele tale delicioase si sa pui clatitele tale in cat mai multe farfurii:

 • Creeaza o identitate vizuala de impact cu un logo atragator si cu o schema de culori care reflecta misunea, viziunea si valorile companiei tale, acest lucru recomandam sa il realizati cu o companie spcializata
 • Dezvolta un site web profesional cu fotografii care iti lasa ” gura apa “, un meniu in format electronic si un sistem simplu de comanda, livrare si ridicare.
 • Interactioneaza cu comunitatea ta pe platforme de socializare precum Instagram, Facebook, TikTok, Linkedin si Twitter etc, unde poti impartasi oferte zilnice, recenzii ale clientilor si activitatile de preparare a clatitelor
 • Ofera reduceri de deschidere sau oferte de tip pachet pentru a atrage clienti noi care sa încerce clatitele tale.
 • Colaboreaza cu bloggeri/vloggeri si influenceri locali din zona gastronomica pentru a ajunge la o audienta mai larga si pentru a castiga credibilitate prin recomandarile lor.
 • Organizeaza si participa la evenimente locale sau festivaluri gastronomice pentru a oferi oamenilor o degustare a clatitelor tale si pentru a colecta feedback.
 • Investeste in publicitate online țintită prin Google Ads sau pe social media pentru a ajunge la potențiali clienti din zona ta.
 • Incurajeaza marketingul prin recomandare (afiliat) oferind un program de loialitate pentru cei care recomanda produsele tale
 • Fidelizeaza: ofere reduceri clientilor fideli, poti crea un card/club special pentru clientii care cumpara des de la tine, ofera reduceri de ziua de nastere, reduceri de ziua numelui, reduceri pentru intreaga familie, reduceri de grup etc

9. Scaleaza afacerea:

Odata ce afacerea ta cu clatite si-a stabilit o baza solida, este timpul sa te gandesti la extindere pentru a servi mai multi clienti si pentru a creste veniturile. Ia în considerare aceste etape strategice pentru a-ti scala afacerea intr-un mod eficient si durabil:

 • Exploreaza noi piete prin introducerea clatitelor tale in diferite cartiere sau orase si efectueaza cercetari de piata pentru a te asigura ca exista o cerere pentru produsul tau. Poti sa nu te limitezi doar la o localitate, afacerea ta se poate dezvolta la nivel european sau chiar mondial, avem ca si exemplu pozitiv si alte afaceri din domeniul HoReCa: 5 to Go, Dabo Doner, lantul de restaurante Spartan, Salad Box etc
 • Imbunatateste meniul cu arome noi si optiuni dietetice pentru a atrage o baza mai larga de clienti, incluzand alternative fara gluten sau vegane.
 • Investeste in marketing si branding pentru a-ți mari vizibilitatea atat in mediul online, cat si offline, si ia în considerare parteneriatele cu afaceri locale pentru a ajunge la noi clienti.
 • Actualizeaza-ti echipamentele tehnologice pentru a imbunatati eficienta de productie si serviciile, ceea ce poate ajuta în gestionarea unor volume mai mari de comenzi.
 • Ia in considerare francizarea modelului tau de afacere pentru antreprenorii interesati sa deschida propria lor afacere cu clatite americane sub numele tau de brand deja stabilit.
 • Dezvolta un program de loialitate sau oferte promotionale pentru a retine clientii existenti si a atrage alții noi, asigurând o crestere constanta a bazei tale de clienti.

10. Antreprenorul viitorului: Invata bucuria de a darui fara a cere nimic la schimb!

Gesturile mici facute din suflet te imbogatesc pe tine in primul rand, iar mai apoi, ii motiveaza si pe ceilalti din jurul tau. Bucuria de a darui aduce lumina si energie pozitiva!

Speram ca o sa ai success astfel ca iti recomandam sa spui povestea ta si celorlalti. Fa parte din grupuri si programe de antreprenoriat pentru a inspira si motiva si pe ceilalti antreprenori deoarece impreuna putem fi mai puternici si putem creste mediul antreprenorial din Romania.

Succes si mult spor in viata ta de antreprenor!

PS: Pentru mai multe informatii despre infiintarea unei afaceri cu clatite americane nu ezita sa ne contactezi sau 0722.327.972 si contact@pancake-corner.ro

Daca ai nevoie si de alte echipamente pentru horeca iti recomandam GastroProfis.ro

Distribuie pe:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
Email

Stop Talking

Cere oferta

AUTOMAT PANCAKE

Cere oferta

Cere oferta pentru primul dispozitiv automat de facut clatite sau produsele complementare